Micro en adaptive learning; wat is het?

Blog

Micro learning, adaptive learning, begrippen waar wij dagelijks mee te maken hebben. Maar, wat betekenen deze termen? En wat is het verband tussen beiden? Wij zijn ervan overtuigd dat een professionele leeraanbieder niet zonder micro en adaptive learning kan. Waarom, dat lees je hier!

First things first, in dit blog leggen we je uit:

 • Wat is micro learning?
 • Wat is adaptive learning?
 • Hoe pas je micro learning toe binnen adaptive learning?

 

Wat is micro learning?

Micro learning = Stukjes leerstof van 3 tot 5 minuten met een duidelijke kop en staart.

Micro learning is leerstof die opgedeeld is in kleine stukjes met een duur van 3 tot 5 minuten. De stukjes kenmerken zich door een duidelijke kop en staart. Dat maakt dat de leerstof gemakkelijk te onthouden is. Hiermee speelt micro learning in op de behoefte om overal en altijd, juist in kleine verloren momenten, te kunnen leren. Video is hierbij een zeer geschikt en veel gebruikt medium.

Omdat met micro learning eenvoudig verschillende onderwerpen door elkaar aangeboden kunnen worden, prikkel je de hersenen meer waardoor zaken makkelijker te onthouden worden. Een bijkomend voordeel is, dat je als leeraanbieder het handig kunt toepassen in gemixte content.

Let op: Niet alle leerstof is geschikt voor micro learning

In de ontwikkeling van leerstof, is het belangrijk om te onthouden, dat niet alle leerstof geschikt is voor micro learning. Soms is er meer tijd nodig om iets uit te leggen of is er meer uitleg nodig om volledig te zijn. Ook kan het zijn, dat er een logische volgorde vereist is. Ook dan is micro learning minder geschikt. Ben je leeraanbieder? Bedenk van te voren goed of je leerstof wel/niet geschikt (te maken) is.

 

Wat is adaptive learning?

Adaptief leren = Leerstof aanbieden die het beste past bij de situatie en/of het niveau van de gebruiker.

Adaptive learning, of adaptief leren, is persoonlijk leren op basis van gewenste leerdoelen in combinatie met gewenste en/of gemeten skills. De gebruiker geeft van te voren zijn/haar wensen aan binnen het leerplatform en/of wordt getest op welke leerstof nog mist om persoonlijke of organisatorische doelen te behalen. Het voordeel van adaptief leren is dat de gebruiker sneller kan leren, gemakkelijk aanverwante lesstof ontvangt en dat de leerstof altijd op het eigen niveau is. Een groot bijkomend effect is dat de gebruiker zich betrokken en begrepen voelt tijdens het leerproces. De leerstof is immers precies ‘voor mij’.

Daarbij heeft adaptive learning ook nog de volgende eigenschappen:

 • Het gemeten of ingegeven skillsniveau van de gebruiker wordt vastgelegd en bijgesteld op basis van het leerproces.
 • De leerdoelen van de gebruiker en de organisatie worden vastgesteld en nagestreefd.
 • Algoritmes bepalen de volgende leerstof en/of het volgende leerdoel.
 • Adaptief leren is geschikt voor een complete opleiding, maar kan toegepast worden binnen kleinere leereenheden zoals micro learning.

 

Hoe pas je micro learning toe binnen adaptive learning?

Om micro learning in een adaptief leersysteem te kunnen toepassen is het noodzakelijk dat de leerstof bestaat uit verschillende niveaus en meerdere tags/labels per stukje leerstof bezit. Tags die iets zeggen over de content, zoals:

 • Wat is het onderwerp van de leerstof?
 • Aan welke leerdoelen draagt de leerstof bij?
 • Welke skills worden getraind met de leerstof?
 • Welke skills en/of leerstof heeft de gebruiker nodig voordat de leerstof voorgelegd kan worden?
 • Welke andere leerstof is verwant met deze leerstof?

 

En dan, ben je dan klaar om micro learning toe te passen binnen adaptive learning? Bijna! Een heel belangrijk element is het toetsen van de stukjes leerstof. Wordt de leerstof goed begrepen? Wanneer dat zo is, is je leersysteem klaar voor de toekomst en kan de gebruiker persoonlijker en effectiever leren.

 

Meer weten over micro en adaptive learning?

Neem contact op!

Lees ook

thuiswerken

Dit doen succesvolle teams heel consequent: ook nu ze weer thuis moeten werken

Thuiswerken is weer de norm, nu het Coronavirus weer de kop opsteekt. Dus keren de meeste mensen weer terug naar…

Extern talent zoeken is niet altijd de slimste keuze

Werkgevers worden dagelijks geconfronteerd met een vaardigheidskloof: huidige medewerkers beschikken niet altijd over de vaardigheden die op dat moment gewenst…

Leren en Kunstmatige Intelligentie

Het is een veelbelovende ontwikkeling in het onderwijs; kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie, of Artificial Intelligence (AI), wordt al volop ingezet…